Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Varkenshouders die gaan saneren komen onder tijdsdruk

De varkenshouders die gebruik maken van de uitkoopregeling hebben 8 maanden de tijd om de stallen leeg te maken en 6 maanden om de bedrijfsgebouwen te slopen.

Met name dit laatste wordt lastig, omdat pas nadat het bedrijf leeg is, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit komt controleren. Na die controle hebben ze 6 weken de tijd om te beslissen over de voorschotaanvraag. Die 6 maanden tikken ondertussen snel weg. Ook het intrekken van de Omgevingsvergunning door de gemeente kost tijd. Slopen voordien gebeurt op eigen risico en niet op de tijd slopen betekent terugbetaling van de hele uitkoopsubsidie. De varkensboeren willen daarom 12 maanden de tijd voor de uitvoering van fase 2. Meer hierover kunt u lezen in Nieuwe Oogst

Het is van belang om goed doordachte regelgeving te maken. Helaas zie ik als agri-notaris steeds meer dat wetgeving haastwerk is, waardoor allerlei stressmomenten ontstaan en er weer aanvullende regels moeten komen. Kennelijk moeten we hiermee leren leven!

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Gert Bunt

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.