Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Vergroenen onbetaalbaar? Miljoenen beschikbaar!

Het streven is loffelijk: circulaire economie zonder afvalstromen, maar wat gaat dat kosten?

Dit signaleert Nieuwe Oogst in een artikel. Vergroenen is kostbaar en zal gepaard moeten gaan met meer verdiencapaciteit. Anders begint de (agrarisch) ondernemer er niet aan. Nu alleen de oplossing(en) nog!

Duidelijk wordt in – wederom – Nieuwe Oogst dat de overheid tot 2024 175 miljoen beschikbaar stelt aan de boeren voor het ‘omschakelprogramma’ naar duurzame landbouw. Dit bedrag komt naast bestaande (Europese) regelingen. Er komt een investeringsfonds, waaruit boeren achtergestelde leningen kunnen krijgen van de overheid. Ook gaat de overheid voor bepaalde leningen van de bank garant staan in omschakelperiodes. Zo durft de bank in die tijd van wijziging in de bedrijfsvoering toch te lenen aan de boer, is de gedachte.

Bij het ontwikkelen van de plannen is uitgangspunt van Schouten dat agrarische ondernemers het meeste van elkaar leren. Daarom komt er ook subsidie voor ‘proefboerderijen ’en ‘voorbeeldboeren’.

Als agri-notaris vind ik het belangrijk dat de ondernemer ook ondernemer blijft, zelf zijn (financieel) gezonde plannen maakt en zelf risico’s afweegt en draagt. Uiteraard mag hij daarbij in redelijkheid ondersteund worden. Soms bekruipt me echter de gedachte dat in de huidige tijd het een beter systeem zou zijn dat de boeren in loondienst van de overheid zijn, die de plannen maakt en het (financieel) risico loopt!

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.