Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Verhuur of opstalrecht dak voor zonnepanelen niet zonder risico

Advocaat Lenie Verhoeven legt in een artikel in melkvee de risico’s bloot van het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een stal of schuur. De vervanging van een asbestdak of een huurvergoeding lijken aantrekkelijke redenen voor de boer om het dak ter beschikking te stellen. In de lange looptijd van dit soort contracten van zo’n 20 jaar schuilen enige risico’s. Verhoeven noemt als voorbeeld het gebruik willen maken van de opkoopregeling varkenshouderij, waardoor de opstallen gesloopt moeten worden en de eigenaar van het zonnestroomsysteem gecompenseerd moet worden voor gederfde winst en schade. Deze eigenaar ontvangt dan geen SDE-subsidie meer. Als het systeem verplaatst moet worden, zijn daaraan hoge kosten verbonden. Ook noemt ze als onaangename verrassing het afrekenen van eigen gebruik tegen ‘marktprijs” met een vast minimum. Het is wat haar betreft oppassen geblazen.

Het is altijd lastig om alle gevolgen van een transactie voor een lange termijn in te schatten. In mijn eigen praktijk heb ik de ongewenste gevolgen gezien van opstalrechtcontructies met betrekking tot vergistingsinstallaties. Een goede en eerlijke advisering vooraf is een must. Raadpleeg in dit soort gevallen uw agri-notaris.

Gea Bijlsma

maakt deel uit van het redactieteam van agrinotaris.nl. Mr G. (Gea) Bijlsma, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer bij Notariskantoor Oosterhesselen.