Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Vers van de pers: Waar staat de land- en tuinbouwer over 10 jaar?

Twee artikelen in Nieuwe Oogst en één in Melkvee deze week vanwege het door de Rabobank gepresenteerde rapport ‘Visie Land- en Tuinbouw 2030”. Carin Huët, directeur agri-food Rabobank, geeft aan dat extra verduurzaming de sleutelwoorden zijn voor de komende jaren en verplicht onderdeel wordt bij beoordeling van financieringsaanvragen. “De sector zal zelf de regie meer in handen moet nemen voor de juiste positionering van de land- en tuinbouw bij de overheid”, staat in het rapport. Ook vindt Huët dat de boeren zelf moeten komen met doelgerichte oplossingen, o.a. bij het herverdelen van de milieulasten tussen enerzijds de grondgebonden en anderzijds de intensieve bedrijvensector. Zij ziet een 2 sporenbeleid voor boeren: of inzetten op goedkoop produceren of producten produceren met een toegevoegde waarde. Een middenweg is er niet volgens haar en deze zal dan ook met de zachte hand naar de uitgang worden geleid.

Een lezenswaardig rapport. Als agri-notaris vind ik het leuk te zien dat elke journalist zijn eigen highlights uit het rapport en de presentatie haalt. Duidelijk is dat de Rabobank de boeren wil aanzetten tot actie richting vergroening en verduurzaming en hen daarbij de helpende hand biedt. Uiteraard speelt hierbij haar eigen positie als DE agrarische bank ook een rol. Wel is duidelijk dat zij vindt dat de overheid niet altijd de juiste keuzes maak en de boeren aanspoort zelf het heft in handen te nemen. En ik denk dat dit verstandig is, immers de agrariër staat met beide benen in zijn bedrijf, terwijl de overheid het vanachter het bureau doet!

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Fotoburo Twan Wiermans

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.