Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Voldoende water overal maar toch droogte in Zeeland

Zeeuwse boeren denken aan stoppen met fruit- en uienteelt om zoetwatertekort.

Als je zou denken dat er toch ergens voldoende water is in Nederland, dan moet het wel in Zeeland zijn. Maar toch vormt het zoetwatertekort in de provincie Zeeland een steeds groter probleem, zo blijkt uit het artikel van de NOS.

Zeeland heeft te maken met zoutwaterinvloeden. De twee grote waterlichamen, de Ooster- en Westerschelde, snijden dwars door de provincie en dat betekent bijna overal zout of brak water. Daarmee kan het land niet berekend worden.

ZLTO geeft wel aan dat er plannen zijn om een netwerk van leidingen aan de leggen naar de verschillende Zeeuwse eilanden, zodat gebruik gemaakt kan worden van die meren, die wel zoet zijn, zoals het Volkerak-Zoommeer.

Over het hele jaar gezien is er geen tekort aan water, maar er moeten methoden worden gevonden om het beter op te slaan. Ook boeren denken mee over manier om het tekort aan zoet water op te lossen. Toch blijft het moeilijk voor de telers, omdat het inmiddels het derde achtereenvolgende jaar is dat ze met droogte worden geconfronteerd.

Ondanks het goede klimaat, een goede bodem voor de uiten- en fruitteelt en een logistiek gunstige ligging van Zeeland zijn er telers die in het najaar de balans gaan opmaken om de kijken of ze nog wel verder kunnen met de uiten- en fruitteelt of moeten omschakelen naar – bijvoorbeeld – granen, die minder gevoelig zijn voor zout water.

De droogte heeft gevolgen voor alle soorten van akkerbouw en landbouw: voor de melkveehouder, die te weinig kan oogsten voor de winter, voor de fruitteler, voor de akkerbouwer, met een lage opbrengst. Maar ook voor de natuur. Een brede – gezamenlijke – aanpak door landbouw- en natuurorganisaties samen met de politiek is hard nodig.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.