Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Wanneer is een boer een knelgeval?

Op deze site zijn al een tweetal artikelen te vinden van mijn hand inzake het fosfaatdossier.

Het is een repeterend verhaal: zelden worden veehouders in het gelijk gesteld bij de rechter. In Boerderij wordt hier nogmaals aandacht aan besteed.

De gerechtelijke procedures houden al jaren aan. Door de zeer beperkte knelgevallenregeling zijn honderden veehouders naar de rechter gestapt. De meesten vingen bot: de gevolgen waren voorzienbaar of het was ondernemersrisico. Zelden was er sprake van een individuele en buitensporige last.

De Tweede Kamer gaat weer debatteren over de fosfaatrechten. In het artikel komen twee advocaten aan het woord, die erkennen dat het moeizaam is om een fosfaatzaak te winnen. De categorie waarbij de grootse kan van slagen is, is de categorie “dierziektes”.

Volgens de advocaten is er sprake van veel trieste situaties. In het artikel komen ook twee boeren aan het woord, die hun situatie beschrijven.

Er is wel een parallel te trekken met de toeslagenaffaire, de overheid “raust” er doorheen, waarbij niet meer naar het belang van de agrarisch ondernemer en naar de mens achter die ondernemer wordt gekeken. Helaas hoor ik die verhalen ook in mijn praktijk.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.