Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Weinig hoop op gelijk in fosfaatzaken

Al eerder heb ik een bericht geschreven over de uitspraken van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) in fosfaatzaken. In slechts heel weinig gevallen is geoordeeld dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, te weinig fosfaatrechten had toegekend.

In de afgelopen maanden is geen enkele veehouder meer in het gelijk gesteld in de honderden uitspraken die het CBb heeft gedaan over fosfaatrechten, zo blijkt uit dit artikel in Boerderij.

In de laatste gevallen gaat om het uitspraken die zijn gedaan in het tweede fosfaattraject dat op 1 juli jl. van start is gegaan, waarbij 878 zaken behandeld zullen gaan worden. Nog veel veehouders wachten dus op een uitspraak.

Het CBb oordeelde tot nu toe in alle sinds 1 juli van dit jaar behandelde gevallen dat er geen sprake is van een individuele buitengewone last. Het waren volgens het CBb allemaal ondernemersrisico’s die geheel voor rekening van de veehouder kwamen. Daaruit blijkt dat het CBb de lijn van het eerste fosfaatproject in dit tweede project voortzet. In het eerste project kwamen ongeveer 800 zaken aan bod, waarbij in niet meer dan een tiental gevallen gelijk werd gehaald.

De leider van het eerste project, rechter Ron Sam, klaagde eerder dit jaar al over het feit dat de wetgever het CBb maar heel weinig ruimte laat om te zeggen dat er sprake is van een disproportionele last voor een individuele melkveehouder in verhouding tot het doel van de regeling.

Als agri-notaris ervaar ik hoe moedeloos een agrarisch ondernemer hier van kan worden; er is maar weinig hoop om gelijk te halen in deze zaken, nu de wetgever maar heel weinig ruimte heeft gelaten.

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Rick Keus Fotografie

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.