Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Zonneparken of windparken?

Heeft u Nieuwe Oogst gelezen?

De laatste tijd zijn er veel vergunningaanvragen ingediend voor de aanleg van zonneparken in het buitengebied van Gelderland en Overijssel. Dit vloeit, volgens LTO, voort uit de regionale energiestrategieën.

De gemeente willen meter maken, maar LTO is verbaasd over de plotselinge omslag. Decennialang is ingezet op de verbetering van de landbouwstructuur, zoals met de ruilverkaveling. Nu wordt dat zo maar losgelaten. LTO vraagt zich af of de gemeenten op de goede weg zitten. Ze zien liever windparken, want onder windmolens kun je gewoon doorboeren en het rendement van de windmolen is veel hoger dan van de zonnepanelen.

LTO wil de provincies en gemeenten dan ook vragen om verder te kijken dan alleen naar grootschalige zonneparken op landbouwgrond. Er zijn voldoende andere plekken, waar zonneparken geen kwaad kunnen. Indien noodzakelijk wil LTO ook procedures gaan voeren.

Een zonnepark of een windpark? Er zijn zoveel belangen om rekening mee te houden. Windmolens wordt door burger-omwonenden niet met enthousiasme ontvangen en zonneparken op landbouwgrond gaat ten koste van de agrarisch ondernemers. En de regionale politiek? Die moet zorgen dat zij tijdig aan de energietransitie voldoen. Wat weegt het zwaarst? Een antwoord is nog niet zo gemakkelijk.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.