Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Campina in transitie?

Het zijn roerige tijden voor zuivelcoöperatie Friesland Campina. Boeren vertrekken en de bestuursvoorzitter houdt het na 3 maanden alweer voor gezien.

Afnemende vooruitzichten voor de afzet van babyvoeding in China, dalende winstcijfers en hoge afschrijvingen in verband met het sluiten van (nieuwe) fabrieken wegens onjuiste inschatting van de gevolgen van het afschaffen van het melkquotum vormen de aanleiding.

Oud- voorzitter Wunnekink schetst de verhoudingen in Nieuwe Oogst als volgt:

Onderlinge verdeeldheid tussen de leden, waarbij de discussies die moeten worden gevoerd, worden overschreeuwd door luidruchtige boeren, terwijl de genuanceerde boer zich niet meer durft uit te spreken. Dat klinkt niet goed. In een ander artikel van Nieuwe Oogst kunnen we echter ook lezen dat er hoop gloort aan de horizon met het aanboren van nieuwe markten als de farmaceutische industrie.

Als al geruime tijd in de praktijk meedraaiende agri-notaris zie je vaak golfbewegingen, ook in agrarisch Nederland. Ook dit is er weer eentje. Gelukkig weten we ook allemaal dat het wel weer goedkomt. Alleen – zo blijkt – moet daar wel wat voor gebeuren!

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.