Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

De boer en corona

Nu we in Nederland midden in de tweede golf van corona zitten en we weer te maken hebben met een gedeeltelijke lockdown, is in Boerderij aandacht besteed aan de vraag wat corona met de boer doet. In het artikel wordt aan drie boeren gevraagd wat zij ervan merken.

Voor de akkerbouwer/aardappelboer is de lol er wel een beetje van af. Hij kan veel minder aardappelen afzetten omdat de horeca gesloten is. De onzekerheid is vervelend, maar ook alle bijeenkomsten liggen stil.

De melkveebouder was een goed melkjaar voorspeld, maar dat werd het niet. De prijs lag een stuk lager dan voorspeld. Ook bij hem speelt de onzekerheid: wanneer houdt dit op?

De vleesveehouder ligt niet wakker van de coronamaatregelen, maar de impact op het bedrijf is wel groot. Er is veel minder afzet aan restaurants, en met alleen de huisverkoop maak je de gemiste omzet niet goed.

Voor alle boeren geldt dat ze toch al thuis werken, dus voor de dagelijkse werkzaamheden er weinig van merken. Er zijn meer zorgen om het geld.

Als agri-notaris merk ik bij eigenlijk iedere klant aan tafel dat de onzekerheid fnuikend is. Het perspectief ontbreekt nog te veel, helaas. Het is te hopen dat dat perspectief in 2021 er snel zal komen.

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.