Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

De gasmarkt een markt van emotie?

Nieuwe Oogst meldt dat de prijzen van kunstmest en energie torenhoog zijn.

De deskundigen die in het artikel aan het woord komen zien het allemaal als iets tijdelijks, met name gestuurd door vraag en aanbod. Zij verwachten in 2022 of 2023 weer een daling. Redenen waarom de gasprijs zo hoog is worden eveneens uiteengezet. De Russen zijn hiervan niet (alleen) de veroorzaker. De Amerikanen hebben het minste last van de hoge prijzen. Zij gebruiken veel schaliegas. Import van bijvoorbeeld kunstmest naar Europa is geen optie omdat de Amerikaanse markt dit zelf nodig heeft.

Niet alleen voor schroefjes, hout en allerlei andere grondstoffen zijn wij afhankelijk van het buitenland en kunnen wij nu op hoge prijzen rekenen. Ook de afhankelijkheid van derden voor gas en grondstoffen voor kunstmest wordt nu helder. Als agri-notaris bekruipt mij het gevoel dat we misschien niet alles naar lage lonen-landen moeten willen brengen. Je creëert hiermee wel een enorme afhankelijkheid, die duur wordt betaald.

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.