Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Digitale ontmoetingen

Sinds half maart is de wereld veranderd. Een onzichtbaar virus heeft alles op kop gezet. Inmiddels kennen we de extreme gevolgen, zoals de ernstige ziektegevallen, de sterftecijfers en de ontwrichting van de economie en de sociale contacten. Over de hele wereld ervaren we hetzelfde en vormt dit ook een soort van verbondenheid. Oude oplossingen volstaan niet meer, nieuwe wegen worden voorzichtig ingeslagen. We laten de oude zekerheid los, zonder dat we wisten of weten wat er voor terugkomt.

Maar hoe gek het ook klinkt, al het nieuwe went ook: anderhalve meter afstand houden, handen wassen, thuis werken en drukte vermijden.

Waar blijven die mooie ontmoetingen?

Zijn de digitale ontmoetingen het nieuwe normaal? Of gaan we elkaar toch weer meer “live” ontmoeten? Een mens heeft kennelijk behoefte aan direct contact en ook aan gezellige bijeenkomsten, in de vorm van feestjes en festivals. Vooralsnog is dat even niet verstandig.

Het online ontmoeten heeft ook zijn voordelen: geen reistijd, geen reiskosten, minder verkeer op de weg, waardoor de stikstofuitstoot vermindert. En bijna zeker is dat deze vorm van bijeenkomsten zal blijven bestaan. We zullen in de toekomst veel meer thuiswerken en online vergaderen. Een positief gevolg van deze crisis.

Door deze crisis is menig burger zich ook meer bewust geworden van onze voedselproductie: er is meer verkocht bij landwinkels en bij de boer aan huis. Men wil meer weten wat men eet en men wil meer weten waar het eten vandaan komt. Men wil gezond leven en gezond eten, omdat men een goede weerstand wil hebben. De agrarisch ondernemers in Nederland werken hard voor een goed en eerlijk product en willen dat zeker in de toekomst ook blijven doen.

Het is nog moeilijk om een stip op de horizon te plaatsen, die stip is eerder gehuld in mist, voor wat betreft de toekomst. En toch: we moeten moedig voorwaarts blijven gaan en (nieuwe) kansen benutten. We moeten niet hunkerend terugkijken naar het verleden en vooral ook geen angst hebben voor de toekomst. Nog slechter zijn onverschilligheid en het wegwuiven van de problemen.

Vertrouwen, hoop, verantwoordelijkheid en aandacht voor onze medemensen, zijn de waarden voor de toekomst.

Helaas is het virus nog niet de wereld uit en zullen we er nog even rekening mee moeten houden, waardoor we allemaal voorzichtig en verstandig moeten blijven. Maar als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en voorzichtig blijven, zullen we elkaar in de toekomst weer vaker live kunnen ontmoeten.

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Henk Vrieselaar

Van de redactie

Van de redactie