Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Integraal plan van overheid nodig voor transitie landelijk gebied

Oud-minister Cees Veerman is aan het woord in het stuk van Peter van Houweling in De landeigenaar.

Het landelijk gebied en in het bijzonder de landbouw is niet gediend met patchwork waarbij elk probleem apart wordt aangepakt. De door hem getrokken coalitie “Samen werken aan regie op ruimte” pleit voor een brede aanpak voor de lange termijn voor alle ruimtelijke claims. Niet alleen stikstof, maar ook klimaat, water en biodiversiteit. Boeren en andere grondeigenaren moet perspectief geboden worden.

De twee principes van de coalitie: werken met doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften en een zorgvuldige afweging tussen de belangen van landbouw, natuur en landschap. Een stikstoffonds met geld vanuit overheid en bedrijfsleven; opkopen rechten en elders weer uitdelen, gereguleerd door de overheid. En herleving van het Borgstellingsfonds om de transitie van de landbouw te versnellen. De overheid moet keuzes maken en duidelijkheid bieden.

Gea Bijlsma

Gea Bijlsma

maakt deel uit van het redactieteam van agrinotaris.nl. Mr G. (Gea) Bijlsma, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer bij Notariskantoor Oosterhesselen.