Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Overgang naar nieuwe fosfaatwet

U heeft vast al gehoord van de nieuwe fosfaatwet, die op 1 januari 2021 in werking treedt. Er komt een nieuwe gecombineerde fosfaatindicator voor de berekening van de fosfaattoestand voor bouwland.

In Nieuwe Oogst wijst LTO op de desastreuze gevolgen van de nieuwe wet in delen van het land voor akkerbouwers. De meeste bedrijven zullen er qua fosfaatgebruiksruimte wel op vooruitgaan of op zijn minst gelijk blijven. Maar er zijn behoorlijke uitschieters naar beneden, vooral in het zuidwesten van het land. Sommige bedrijven zullen er 10 tot 15% op achteruit gaan.

Daarom pleit LTO voor goede fosfaatnormen en een neutrale overgang naar de nieuwe wet.

Volgens Eurofins Agro is er voor deze bedrijven wel een tijdelijke oplossing: de fosfaatbepalingen, bemonsterd tot en met 31 december 2020 blijven nog 4 jaar geldig, zodat nog 4 jaar van de huidige fosfaatklasse gebruik kan worden gemaakt. LTO-bestuurder Ten Cate ziet geen heil in deze tijdelijke oplossing.

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Ruud Morijn

Diana Riemersma

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk.