Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Vastgoedmarkt in cijfers

De NVM heeft in haar rapport ‘Vastgoedmarkt in beeld 2018′ de vastgoedcijfers over het jaar 2018 gepubliceerd. In Nieuwe Oogst het artikel met daarin de conclusies. In het jaar 2018 zijn in het algemeen minder transacties in de landbouw geweest dan in het jaar daarvoor.

De invoering van het fosfaatstelsel heeft in de afgelopen jaren veel invloed gehad op de markt. Dat lijkt nu wat minder te worden. De vraag naar grond neemt wat af en ook de prijzen dalen. In 2018 werden – vooral bij kleinere bedrijven – de fosfaatrechten, grond of gebouwen vaker los verkocht.

In de varkenshouderij zijn overheidsregels van grote invloed. NVM-makelaar Adams verwacht in deze sector meer beweging (varkenshouders maken bijvoorbeeld gebruik van de stoppersregeling, krijgen te maken met extra emissieregels).

Ook in de glastuinbouw lijkt de markt weer meer in beweging te komen, hoewel de grond schaars is geworden, volgens NVM-makelaar Abma.

Veel landbouwgronden worden gekocht door projectontwikkelaars voor de ontwikkeling van zonneparken. Boeren worden gevraagd land te verkopen aan deze projectontwikkelaars. De NVM roept op om hierbij goed op te passen. Een advies waar we ons als agri-notarissen graag bij aansluiten, zeker nu de agrarische markt steeds complexer wordt.

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk.