Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Soepele opvolging, appeltje eitje?

Heb je het artikel uit Boerderij gelezen? Een opvolger die een onsje meer ruimte wil, een vader die het tempo te hoog vindt. Grote kans dat moeder de bemiddelaar wordt. Kans of probleem?

Het liefst ben je het onderling roerend eens natuurlijk. Maar wat als dit niet het geval is? Laten we voorop stellen dat niet elk meningsverschil hoeft te escaleren. Het inschakelen van bemiddeling is het overwegen waard als het uit de hand dreigt te lopen. Kern van de zaak is meestal het ontbreken van deugdelijke afspraken onderling. Terwijl iedereen weet dat goede afspraken een uitstekend hulpmiddel zijn om de energie te richten op wat écht belangrijk is: de zaak die succesvol doordraait en een geslaagde opvolging van de een op de ander.

Wat kan Dé Agri-notaris betekenen?

Bij de overdracht van een agrarisch bedrijf komt veel kijken. Het gaat niet alleen om de levering van de onroerende zaken (grond en gebouwen e.d.). Ook de overdracht van productierechten speelt een belangrijke rol. Tevens maken de verhoudingen binnen de familie (bij overdracht binnen de familie), de waardevaststelling van de activa en benutting van fiscale mogelijkheden de overdracht van een agrarisch bedrijf tot een complex proces.

Een bij de VASN aangesloten Agri-Notaris kan een heldere toelichting geven op de juridische en fiscale aspecten van de overdracht van een agrarisch bedrijf en partijen begeleiden bij het succesvol tot stand brengen van de overdracht. Is er leven na de boerderij?

Van de redactie