Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Hoop blijven houden!

Het leek dit jaar zo mooi te beginnen. Hoewel we begin januari nog in een lockdown zaten, zijn de meeste coronamaatregelen in januari en in februari ingetrokken, met als laatste datum 25 februari. Geen QR-pas meer, geen mondkapje meer, geen anderhalve meter afstand meer. Wat hadden we hiernaar uitgekeken en wat hadden we zin om elkaar weet te ontmoeten. Gelukkig doen we dat ook weer volop, maar inmiddels houdt een crisis van een andere orde ons volop bezig.

Op 24 februari jl. is Rusland het buurland Oekraïne binnengevallen. We volgen op dit moment elke dag het nieuws van de oorlog, zo ver weg maar tegelijkertijd ook zo dichtbij. Het raakt ons allemaal. Een actiedag heeft inmiddels heel wat miljoenen opgeleverd voor de burgers in het aangevallen land.

Voor al die mensen en al die vluchtelingen is het vreselijk; we hopen hier allemaal dat de zucht om “landjepik” niet verder gaat en dat Poetin niet op die knop zal drukken die de kernrakketten in beweging zal zetten.

De impact van deze oorlog is ook te voelen in de rest van Europa en dus ook in Nederland: gas en olieprijzen stijgen naar ongekende hoogte, waardoor het dagelijks leven bijna elke dag duurder wordt. De benzineprijs stijgt bijna met enkele centen per dag. De stijging van de prijs voor gas en olie werkt door in de dagelijkse boodschappen en omdat het graan nu niet meer uit Oekraïne kan komen, zal ook de prijs voor een brood flink kunnen stijgen.

Ook op agrarisch gebied zal de impact groot zijn.
Rusland, Oekraïne en Belarus zijn een afzetmarkt voor Nederlandse landbouwproducten, waarbij de sierteeltsector het meest kwetsbaar is. Het wegvallen van de afzet naar deze landen kan evenwel voor andere producten, zoals varkensvlees, eendagskuikens, broedeieren, peren of bananen tijdelijk voor een verruiming van het aanbod in West-Europa zorgen; de prijzen voor deze producten zouden kunnen dalen.

Al met al zal het gevoel zijn dat we dit allemaal in onze portemonnee gaan voelen. En net nu we uit de coronacrisis lijken te zijn gekomen, is het moeilijk om meteen weer met een andere crisis te maken te krijgen.

Hoe de nabije toekomst zich zal ontwikkelen, is moeilijk te zeggen. Maar hoop doet leven. De saamhorigheid en de initiatieven om elkaar te helpen geeft hoop. Laten we hopen dat ook de veerkrachtige agrarische sector deze crisis te boven komt. Laten we vooral hoop blijven houden op een einde aan deze crisis.

Van de redactie