Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Zien we de zon?

De zomer komt eraan. Na een flinke tijd van voorzichtigheid, bedachtzaamheid en beperking zijn de aangekondigde versoepelingen als zonneschijn door een grijs wolkendek. Voorzichtig maar zeker, komen fysieke ontmoetingen dichterbij. Dat is goed nieuws, niet in de laatste plaats voor de agrarische sector die er een pittige tijd op heeft zitten.

De grootste problemen doen zich voor op de terreinen arbeid, afzet en prijsontwikkeling. Bedrijven die vooral aan de food servicesector leveren, zijn extra getroffen vanwege de acute sluiting van horeca en het verbod op evenementen en bijeenkomsten. Dit heeft grote omzetverliezen tot gevolg. Sierteeltbedrijven zagen de export van bloemen en planten nagenoeg stilvallen, juist in de periode van het jaar waarin zij vanwege Pasen en Moederdag de grootste omzet draaien. En door de verminderde beschikbaarheid van seizoensarbeid, was er zorg bij diverse ondernemers over de oogst en verwerking van producten.

Ontwikkelingen die – helaas, maar waar – ondanks versoepelingen echt niet plotsklaps ten goede zullen keren. Herstel is in zicht, maar het tempo daarvan blijft gissen.

Is er een zonzijde? Zeker. Door deze crisis is menig burger zich ook meer bewust geworden van onze voedselproductie. Er is meer afzet bij landwinkels en bij de boer aan huis. Consumenten laten een ander voedselbewustzijn zien en zijn meer dan ooit benieuwd naar het pad dat hun voeding heeft afgelegd van producent tot bord. Gezond eten en een vitale levensstijl staan opnieuw op de kaart. Ook in ingewikkelde omstandigheden werken agrarische ondernemers in Nederland hard voor een goed en eerlijk product.

Hoe de nabije toekomst zich precies ontwikkelen zal, kan niemand zeggen. Gelukkig zien we als agri-notarissen een bijzonder veerkrachtige agrarische sector, waar we enorm trots op zijn. Wie weet kunnen we elkaar binnenkort weer eens fysiek in de ogen kijken en ouderwets ‘buurten’ zoals we dit ooit gewend waren. Tenslotte is mensenwerk het allermooiste van ons werk. Tot gauw!

Van de redactie

Van de redactie