Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Deelnemer aan het woord

Eind 2020 besloot ik in overleg met mijn werkgever tot inschrijving voor de Beroepsopleiding tot agrarisch specialist in het notariaat. Ondanks dat ons kantoor met Ans Post al een uiterst ervaren agrarisch notaris kent, leek het ons goed dat ook ik de opleiding zou volgen. Ruim 10 jaar ben ik inmiddels werkzaam als kandidaat-notaris bij Hobbelink & Buitink Winterswijk, de Achterhoek, en doorlopend behandelen wij wel dossiers die dan wel volledig agrarisch zijn, dan wel een agrarisch tintje hebben.

Naarmate de startdatum van de opleiding naderde, bleek helaas dat de regelgeving omtrent corona het nog niet toeliet de cursusdagen op locatie te organiseren. Dit maakte dat uiteindelijk de tien bijeenkomsten grotendeels door een ieder vanuit huis of kantoor gevolgd zijn middels MS Teams.

Het is jammer dat door het digitale we elkaar als cursisten onderling wat minder goed hebben leren kennen, maar maakte overigens de bijeenkomsten wat mij betreft zeker niet minder boeiend! Vrijwel alle cursusdagen hebben van begint tot eind mijn volledige aandacht gehad, ondanks dat het toch best een lange zit is zo’n hele dag voor een scherm. De docenten hebben hier ook hun uiterste best voor gedaan, door zoveel als mogelijk de interactie toch te blijven opzoeken en veel praktijkvoorbeelden te geven.

Ik merk inmiddels al dat de behandelde onderwerpen mij enorm veel handvatten hebben gegeven. Reeds meerdere keren de afgelopen maanden heb ik de cursusmap er bij de behandeling van een dossier of in een overleg met een collega even bij gepakt.

Bijvoorbeeld de Natuurschoonwet en de regelgeving omtrent Pacht, zijn vraagstukken die bij vrijwel iedere agrarische overdracht hier in de omgeving uiterst van belang kunnen zijn. Ook het nog meer uitdiepen van de bedrijfsoverdracht, de behandeling van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten en zeker ook niet te vergeten de IB-aspecten waren erg interessant.

En dan nog de onderwerpen als de Plattelandswoning, Productierechten en de Meststoffenwet. Geen regelgeving die dagelijks in ons werk voorbijkomt maar prettig om behandeld te hebben zodat – hopelijk – tijdig een belletje gaat rinkelen mocht dit voorbij komen.

Al met al voor mij de bevestiging dat het agrarisch recht een enorm boeiend rechtsgebied is, maar ook complex en zo uitvoerig qua regelgeving dat slechts een goede samenwerking tussen agrariër, accountant en notaris zal leiden naar een geslaagd dossier en akte!

Ik raad een ieder met affiniteit tot het landelijke gebied het volgen van deze opleiding aan. En hopelijk voor de volgende groep ook weer ‘echt live’ te volgen op locatie.

Mw. mr. A.W. (Anke) Bruins-Wassink